Η Ιστορία μας
Ο Κώστας και ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου ανήκουν στη δεύτερη γενιά μιας επιχείρησης που άνοιξε ο πατέρας τους Νίκος στις αρχές του '50 συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση των παππούδων του στο περιβόλι Σπερχειάδος, μια από τις πιο προνομιούχες ελληνικές περιοχές.
Αρχικά, το σήμα κατατεθέν ήταν η φέτα τους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, που φτιάχνεται ακόμη στα ξύλινα βαρέλια με τον παραδοσιακό τρόπο.
Στη συνέχεια, προστέθηκε η σειρά «Ρούμελη» με όλα τα κίτρινα τυριά (κεφαλίσιο, κεφαλοτύρι, γραβιέρα) αιγοπρόβειας προέλευσης.
Τελευταία, και πιο δημοφιλής, η σειρά «Ερίφι», από κατσικίσιο γάλα με πιο γνωστά το ξινόγαλο (δροσερό σαν νεράκι), το γιαούρτι (με την πέτσα του), το βούτυρο και το τσαλαφούτι - ένα είδος κατίκι που έχει μπει ήδη στη διαδικασία για κατοχύρωση της μοναδικότητα του.
Σε αυτά προσθέστε το γαλοτύρι με σκόρδο και μαϊντανό (για τους μεζέδες), το μαλακό κατσικίσιο τυρί σε κορμό (ιδανικό για καλοκαιρινές σαλάτες ή σαγανάκι), το βοτανοτύρι με μικρές μπάρες τυριού που κάνουν τις «αραχτές» τους σε αρωματισμένο λαδάκι με βότανα και, βέβαια, τον ανθότυρο και τη μυζήθρα.
Οι ιδιοκτήτες διατηρούν μια μικρή φάρμα με αγελάδες στα Φάρσαλα, ενώ το γάλα για την πρώτη ύλη τους προέρχεται από φυλές ζώων που ανήκουν στις αυτόχθονες ποικιλίες της κεντρικής Ελλάδας.
Ποιότητα
Σε μια από τις πιο προνομιούχες, σε φυσικό πλούτο, περιοχές της χώρας κατορθώνει να συλλέγει εξαιρετικής ποιότητας γάλα, να συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς και να προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων.
Σήμα κατατεθέν η φέτα Π.Ο.Π που φτιάχνεται ακόμη σε ξύλινα βαρέλια και οι δύο δημοφιλείς σειρές προϊόντων, η σειρά ΡΟΥΜΕΛΗ από αιγοπρόβειο γάλα και η σειρά ΕΡΙΦΙ αποκλειστικά από γίδινο γάλα.
Βραβεία
Δίπλα ακριβώς από τον Σπερχειό βρίσκεται από το 1960 η τυροκομική εταιρεία Ίναχος.
Ο Ίναχος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής τυριού, κατά την μυθολογία μας, την οποία ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γνωρίζει από πρώτο χέρι μιας και σπούδασε φιλόλογος στην Κρήτη.
Όμως η τυροκομία είναι μεράκι, και έτσι ενώ σπουδάζει, στις κενές του ώρες παρακολουθεί από κοντά τους κρητικούς τυροκόμους να φτιάχνουν την περίφημη γραβιέρα.
Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρική επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί όταν ακόμη δεν υπήρχε ηλεκτρικό στην περιοχή.
Ταξιδεύει στην Ευρώπη επισκεπτόμενος τυροκομεία και επιστρέφει πλήρης ιδεών και νέων μεθόδων. Όμως για την φέτα είναι αμετάπειστος.
Παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που μόνα αυτά επιτρέπουν στο τυρί να ωριμάσει σωστά και να αποκτήσει την ξεχωριστή γεύση του.
Παράλληλα, εισάγει 85 μικρόσωμες αγελάδες επιλέγοντας την ράτσα τους με βάση την παλαιά γηγενή ράτσα και την ποιότητα και όχι την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν.
Εμφιαλώνει το ξεχωριστό γάλα «Ρούμελη» που βραβεύθηκε με βραβείο ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2009.
Τα κίτρινα τυριά της εταιρείας περιλαμβάνουν τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το καπνιστό Μούζδροβο (παλαιά ονομασία του Περιβολιού Σπερχειάδος).